ozgursef.com | forum

Ozgursef forum

Giriş yapmadınız.

#1 2009-05-28 02:37:25

Tugce
Şef
Kayıtlı: 2009-05-08
İletiler: 132

Özgür Şef ile yapılan yemek kültürümüze dair bir anket

E-mail yoluyla bir ziyaretçimiz tarafından gönderilen anket soru ve cevapları:

Sizce ne zaman yeniliçilik, ne zaman geleneksellik olmalıdır?

Bunun zamanı olmaz her zaman geleneklere uygun ama yenilikçi bir anlayış ile işimizi yapmalıyız.Çok klasik oldu değil mi?O zaman hemen açalım... Gelenekten gelen kurallara kayıtsız şartsız bağlı olan bir kesim vardır örnekle 'biz ustamızdan böyle gördük' çüler, işte bu familya hayatında tutunacak bir yeteneği olmadığı gibi yeteneği olanları engeleyen cinslerdir.Ama unutulmamalıdır ki uğruna çalıştığımız kişiler bu gelenekler ile  yetiştiklerinden biraz tutucudurlar (tabiki bu cümle biz Türk ler için geçerli) o zaman ne yapacağız?Geleneksel damak tatlarına uygun yeni şeyler keşfetmeye çalışacağız..

Tanınır bir mutfak olmak için neler yapılmalıdır? Yenilikçiliğin bu konudaki payı nedir?

Hangi mutfağı tanıtmayı düşünüyoruz?Hiç sokaktaki vatandaşa kaç tane Türk yemeği biliyorsunuz diye sordunuz mu?Ne zaman ki sokaktaki vatandaş 20 den fazla yemek saymaya başlarsa o zaman bir şansımız var demektir.Daha anlaşılır açalım;Türkiye de çok iyi şefler var ama halktan kopuk,bir ülkenin mutfağını şefler tanıtamazlar o ülkenin insanı tanıtır.Bizim iyi bir mutfağımız var ancak kendi halkımız tarih içinde yaşanan ekonomik sebeplerden (savaşlar,kuraklık,kıtlık vb.)dolayı unutmuş ve bu güne taşıyamamışlar.Kısacası ne zaman şefler ve halk arasında ki uçurum kalkarsa Türk mutfağı o zaman emeklemeye başlar(İtalya buna çok güzel bir örnektir bütün halk iyi birer aşçı olması mutfaklarını bilinir yapıyor).

Yeni yemekler oluştururken yaratıcılığınızı neler besler, nelere dikkat edersiniz?

Enerjim besler ! Bunu kelimeyle anlatamam ama kısaca deneyelim.Yeryüzündeki her nesnenin bir enerjisi vardır eğer kendi enerjinizi doğru kullanırsanız herşeye hükmedebilirsiniz,bende yemek yaparken bu enerjimi doğru yansıtıyorum ve ortaya genelde iyi işler çıkıyor.

Metod ve tekniklerden bahseder misiniz?

Yetişirken hep ustamızın tekniğini kopyalarız ama bir süre sonra bu teknik farklılaşır ve bize özgü bir hal alır işte bunun adıda tecrübedir.

Yeni bir ürün geliştirme fikri ne zaman ortaya çıkar ve geliştirmenin aşamaları nelerdir?

Her zaman ve her yerde gelebilir ama sanırım bu isteyince pek olmuyor çok iyi konsantre olmak gerekir .Defalarca denemek gerekebilir yani sabırda lazım...

Türkiye’de şeflerin yeni tatlar peşinde olması çok yaygın bir durum değil. Türkiye’de yenilikçi mutfağın önündeki engeller nelerdir?

Malzeme yok ki ne yapsın adam aynı patlıcan aynı kabak kaç tane sebze sayabilirsin,et var mı?Yok .Amerikalı ete (marinasyon)yumuşatmak  ve değer katmak için bir makina yapmış bizim Türko lar bu makinayı alıp ete su basmışlarki et ağır çeksin,balık desen aynı..Hadi kolaysa bu durumda sen yarat bişeyler.

Türk mutfağının dünya mutfakları arasındaki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce eksikleri nelerdir?

Bence daha bir yere giremedik yok bana soruyorsanız ilk 5 te olmamız gerekiyor ama benim düşüncem ile olmuyor.Halkın bilinçlenmesi gerek ilk adım ise orta okuldan itibaren zorunlu yemek dersleri konulmalı.

Saygılar ADMN

Bağlı değil

#2 2010-01-11 11:46:54

tiyatroman
Üye
Kayıtlı: 2009-07-07
İletiler: 4

Re: Özgür Şef ile yapılan yemek kültürümüze dair bir anket

merhaba tuğçe şefim . bu yemek kültüründe ilk sorumlu ailelerdir bana göre.annesinden ve babasından aldığı kültüre göre çocuk yada yetişkin kişi,bunu hayata yansıtmasıdır.okulda ise yemek dersleri olmadığına göre ki,ancak yatılı yada özel okullarda olabilir.buda her ailenin ekonomik durumuna göre değişir.onun için aileden başlamalıdır diyorum.saygılarımla,sevgiyle kalın.

Bağlı değil

#3 2010-01-16 09:28:28

Tugce
Şef
Kayıtlı: 2009-05-08
İletiler: 132

Tiyatroman sana katılıyorum,hem de öyle katılıyorum ki kendimden biliyorum.Ben çok geç yemek yapmaya başladım,hatta zorunlu kaldım diyebilirim(kızım doğduktan sonra).Ne yemek yapma merakı ne de kültürü vardı içimde ta kiii birilerinin benim yapmam gerekenlere muhtaç olduğu zamana kadar.Ve anladımki ne kadar geç kalmışım ne kadar pişmanım..Yemek yapmak kadar huzur verici,stres atıcı ve tatmin edici başka hiç bir şey olamaz!Suç kim de?Tabiki ailede.Aman kızım elleme,aman dökersin aman yanarsın..Ne kadar yanlış ne kadar köreltmiş beni kaçırmış mutfaktan korkutmuş meğerse..Ben mutfağa hep çocuğumla giriyorum ve ona onun yapabileceği şeyler vererek bu aşkı aşılamaya çalışıyorum.Sanıyorum artık daha bilinçliyiz ve sanıyorum artık yemek yapmanın yemeden ibaret olmadığını çok daha iyi bilyoruz.

Sevgiler

Saygılar ADMN

Bağlı değil

#4 2010-04-24 13:39:47

Sudi
Üye
Gönderen: İstanbul
Kayıtlı: 2010-04-24
İletiler: 8

Türk mutfağı çok zengin. Çok önemli bir avantajımız var; 4 mevsimi yaşayan, hem denizlerle çevrili hem de sert iklim geçiren yüksek coğrafyası da bulunan bir ülkedeyiz. Dolayısı ile bazı mutfakların aksine biz belirli bir temaya (deniz ürünleri, et, tahıl vs.) bağlı olmadan çok farklı tatları bünyemizde bulunduruyoruz. Ama bunun hakkı verilmiyor.

Yenilikçi Türk mutfağı fikri bence çok güzel, ülkemizdeki yiyecek içecek profesyonelleriinin dünyadaki gastronomi trendlerine ayak uydurmasını sağlar. Ama bu klasik, etnik ve eski Türk-Osmanlı mutfağını unutmamız anlamına gelmemeli.

Geçen hafta büyük gazetelerden birinde bir yazı okudum. Yazar her haftasonu gastronomi yazıları ve tarifler yazıyor. Dünyaca ünlü bir şefi evinde misafir ederek modern Türk mutfağı ürünleri sunmuş ve çok beğeni almış. Ama yazısını da geleneksel Türk-Osmanlı mutfağını tanıtmaya çalışanlara üstü kapalı laf sokarak bitirmiş. Ben bunu çok ayıpladım. Bence çok yanlış bir düşünce. Biraz klasik olacak ama Türk mutfağı şiş kebap, döner ve baklavadan oluşmuyor. Hoş gerçi onlara da Yunan'lılar bizden çok sahip çıkıyor. Bazı kitaplarda ve internette görüyorum, Anadolu'da inanılmaz bir bölgesel mutfak geleneği var. Benim bilmediğim, duymadığım onlarca, yüzlerce yemek var ve önemli kısmı çok eskilere dayanıyor. Bunları önce kendi ülkemizde sonra da dünyada tanıtmak lazım.

Son olarak düzenleyen Sudi (2010-04-24 13:40:21)

Bağlı değil

Board footer